Bijvakken / Minors

Inleiding 

Veel studenten vinden het tegenwoordig interessant om eens een kijkje te nemen bij een andere studie. Op deze manier verbreed je je kennis en het kan handig zijn voor eventuele verdieping in een bepaald onderwerp. Iemand die bijvoorbeeld een master Economische Geografie gaat doen zou bijvoorbeeld een minor bij Economie kunnen volgen. En iemand die een master International Development Studies wilt gaan doen zou een minor Conflictstudies kunnen volgen.

Bijvakken

Bij onze studie Sociale Geografie & Planologie is er veel ruimte om een bijvakken te volgen doordat de bachelor een profileringruimte bevat. In de profileringruimte kun je zelf vakken kiezen, dit kan bij de faculteit Geowetenschappen maar ook bij andere faculteiten zoals bijvoorbeeld Economie of Rechten. Het is zelfs mogelijk om bijvakken te volgen bij een andere universiteit.

Minors

Als je vier samenhangende cursussen van tenminste 30 studiepunten waarvan minimaal één op niveau 3 heb gevolgd, dan is dit een minor. Meestal bieden opleidingen kant en klare minors aan. Deze worden dan vermeld op je bachelor. Meer informatie over kant en klare minors zijn te vinden bij de faculteit van de desbetreffende studie (zie deze site). In sommige gevallen is het ook mogelijk om zelf een minor samen te stellen.

Pascal Boontje, tweedejaars
Minor: Economie
Ik ben al in mijn eerste jaar begonnen met een minor. Ik wil ook graag naar het buitenland in mijn 3e jaar, daarom moet ik goed plannen zodat ik ook alle verplichte vakken kan volgen. Hierom is het verstandig om al in het begin van je studie een afspraak te maken met de studieadviseur om even te kijken naar wat er allemaal mogelijk is. Doe dit zo snel mogelijk en kijk ook alvast vooruit naar welke vakken je eventueel zou willen volgen, anders kun je straks misschien een leuk (of verplicht!) vak niet volgen.

Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten bij het kiezen voor een minor. Let ten eerste op wanneer de inschrijfperiodes van de vakken zijn die je wilt volgen. Aan (de meeste) andere faculteiten moet je je per half jaar inschrijven voor vakken. Zelf wist ik dit niet, waardoor ik van de na-inschrijvingen bij economie gebruik moest maken. Hierdoor loop je de kans niet toegelaten te worden tot het vak, omdat het vol zit.

Ten tweede is het belangrijk om van tevoren te kijken wanneer de vakken die je als onderdeel van je minor wilt volgen zijn: in welke periode en in welk tijdslot. Vooral in combinatie met verplichte vakken die je moet volgen is het even puzzelen wanneer je welk vak het beste kunt volgen; keuzevakken van SGPL hebben soms hetzelfde tijdslot als minorvakken.

Als je naast je minor ook Honours doet moet je opletten dat je misschien tijdens een groot Honoursproject niet een heel zwaar vak volgt. Hierdoor kun je in tijdnood komen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een drukke Honoursperiode geen minor vakken te kiezen of vakken van een lager niveau te kiezen.

Ten slotte, als je een minor economie wilt gaan volgen, zijn er een aantal vaste trajecten met vakken die je kunt volgen. Je kunt natuurlijk ook zelf vakken kiezen die je wilt doen (let op: je moet in ieder geval Fundimentals of Economics [EC1FOE] of Principals of Microeconomics [EC1PME] volgen). Dit heb ik gedaan, omdat het vak Macoeconomics bij geen van de andere economieminors wordt aangeboden. Dit vak kun je in je eerste jaar in de 4e periode volgen, ook naast Actuele Ruimtelijke Vraagstukken in Europa. Enige voorkennis van economie (en wiskunde) is wel handig bij het volgen van dit vak, anders zou ik dit vak niet aanraden.