De Swagma Sisters

Lieve V.U.G.S.-ers,

De eenhoorn is een legendarisch dier dat sinds de oudheid wordt beschreven als een beest met een grote, puntige, spiraalvormige hoorn op zijn voorhoofd. De eenhoorn wordt afgebeeld in de oude zegels van de Indus Vallei-beschaving en werd door de oude Grieken genoemd in beschrijvingen  van de natuurlijke geschiedenis door verschillende schrijvers, waaronder Ctesias, Strabo, Plinius de Jongere en Aelian.

In Europese folklore is de eenhoorn vaak afgebeeld als een wit paardachtig of geitachtig dier met een lange hoorn en gespleten hoeven. In de Middeleeuwen en de Renaissance werd het over het algemeen beschreven als een uiterst wild bos schepsel, een symbool van zuiverheid en genade, die alleen in bedwang kan worden gehouden door een maagd. In encyclopedieën werd zijn hoorn gezegd de macht om vergiftigd water drinkbaar te maken te hebben en om ziekte te genezen. In de Middeleeuwen en Renaissance tijden werd de hoorn van de narwal soms verkocht als eenhoornhoorn.

In juni 2008 werd bekendgemaakt dat in het Italiaanse Toscane wetenschappers een reebok met één hoorn op zijn voorhoofd hadden ontdekt. Het gaat om een jong dier van ongeveer tien maanden oud dat in een natuurreservaat bij Prato leeft. “Het is het eerste bewijs, dat de legendarische eenhoorn echt kan bestaan hebben” verklaarde Gilberto Tozzi, directeur van het Centrum voor Natuurwetenschappen in Prato.

Sinds 2013 zijn er weer verschillende eenhoorns in het wild gesignaleerd. De eerste signalering vond plaats in mei 2013 in Düsseldorf, Duitsland, waar een kudde van maar liefst 5 vrouwelijke eenhoorns steigerend zijn gesignaleerd in een koestal. Sindsdien is dezelfde groep eenhoorn op verschillende evenementen gesignaleerd naar aanleiding van klachten over geluidsoverlast. Wetenschappers hebben vijf subsoorten kunnen onderscheiden:

Unicornalis Lisalis: Een actieve soort die wordt getypeerd door territoriale drift jegens eenhoorns van jongere generaties. Apart aan deze soort is dat het vrouwtje in plaats van het traditionele gehinnik dat wordt geassocieerd met paardachtigen , een luid geluid maakt hetgeen normaal te horen is bij pauwen.

Eenhoornicus Merlijnicus : Een uiterst snelle soort eenhoorn die bekend staat grote afstanden af te leggen op de Welse vlakten. Opmerkelijk aan deze soort is dat deze, wanneer vastgelegd op foto’s, vaak een gezichtsuitdrukking aanneemt die sterke gelijkenissen vertoont met die van de Anas Platyrhynchos, ook wel bekend als eend of duck.

Unicornia Cathelijnia: Bekend als ‘de eenhoorn met twee gezichten’ waarbij wordt geduid op de dualiteit van het gedrag dat dit beest vertoont. In het nachtelijke Turkse voedergebied kan deze soort uiterst agressief vertonen jegens andere diersoorten, daarbuiten vertoont het dier echter een zachtaardige voorkeur om over haar hoofd geaaid te worden.

Unicornum Marjolum: Deze eenhoorn met krullende vacht wordt getypeerd door een apart fenomeen waarbij de eenhoorn stampende bewegingen maakt op eenzelfde plek totdat zij niet meer harder kan.  Apart aan deze soort is overigens ook haar curieuze gewoonte om alleen te drinken uit beekjes en stromen die tot aan de oevers gevuld zijn.

Eenhoornus Loesus: De Eenhoornus Loesus is de kleinste van de vijf subsoorten en wordt gedacht verwant te zijn aan de mini-horse en de mini-pig. Ook bij deze eenhoorn is er dualiteit geobserveerd, de eenhoorn brengt uren steigerend in de wildernis door om vervolgens lange periodes van slaap in te gaan waarin er zeer geringe activiteit wordt waargenomen.

Curieus genoeg wordt de groep vrouwelijke eenhoorns regelmatig gespot met een groep mannelijke bokken in diverse Japans gethematiseerde gelegenheden door het gehele land heen. Op een broederlijke wijze waken deze bokken  over de eenhoorns. Toch is er sprake van een bijzondere situatie die niet vaak in de natuur wordt waargenomen omdat wetenschappers hebben geconcludeerd dat de vrouwelijke eenhoorns duidelijk de dienst uitmaken in dit groepsverband.

Over het geheel genomen kan er worden geconcludeerd dat er sprake is van een klein maar krachtig verbond waarin de kracht van de vrouw hoog in het vaandel staat.

Met een hoornige groet,

de Swagma Sisters