On your way to the job market SGPL – In-housedagen
College tour – Thema Ruimtelijke toekomst van Nederland
Wanneer: maandag 27 mei 2024
Tijd: van 19.00 – 22.00 uur
Locatie: Academiegebouw Senaatszaal
Aanmelden vóór 19 mei 2024: Klik hier voor formulier
Meer dan ooit moeten we over de ruimtelijke toekomst van Nederland nadenken. Want in ons dichtbevolkte land strijden de ruimteclaims om voorrang; van wonen tot wind, van landbouw tot waterbeheer. De toekomst dient zich aan, maar de koers is onzeker.
Zowel het waterbeheer als de ruimtelijke ordening staan onder druk. Het klimaat verandert, met meer pieken en bovendien een zeespiegel die blijft stijgen. Dat betekent mogelijk nogal wat voor de inrichting van ons land; waar gaan we woningen bouwen en wat te doen met grootschalige infrastructuur? De keuzes die we nu maken zijn in belangrijke mate onomkeerbaar.
Veel keuzes, vragen en onzekerheden, maar waar een sociaal geograaf of planoloog een belangrijke speler in kan zijn. Tijdens deze avond krijg jij als aankomend geograaf of planoloog de gelegenheid om met een aantal deskundigen over het thema Ruimtelijke toekomst van Nederland in discussie te gaan en vragen te stellen. Een mooie gelegenheid om ook te zien hoe het straks in de praktijk kan gaan.
Gespreksleider: Dr. Peter Pelzer
Universiteit docent en programma directeur Onderwijs voor Professionals Geowetenschappen.
In zijn onderzoek, onderwijs en publieke betrokkenheid is hij gefascineerd door planologie, langetermijndenken en verbeelding. Deze thema’s verbindt hij aan een voortdurende pedagogische zoektocht met verschillende gemeenschappen en publieken.
Sprekers:
Els Otterman
Hoogheemraad (dagelijks bestuurslid) van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Els studeerde sociale geografie in Utrecht en werkte als adviseur en projectleider bij verschillende adviesbureaus waaronder bureau Stroming, met een kort uitstapje (2010-2012) naar de Verenigde Naties in Geneve. Sinds maart 2015 is ze lid van het algemeen bestuur van De Stichtse Rijnlanden voor Water Natuurlijk. Sinds 2018 is ze dagelijks bestuurder en loco-dijkgraaf van dit waterschap.
Prof.dr Edwin Buitelaar
Hoogleraar Grond- en vastgoedontwikkeling en senior onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving.
Zijn onderzoek richt zich op kwesties met betrekking tot land, vastgoed en stedelijke ontwikkeling. Zijn werk bevindt zich op het raakvlak van beleid en wetenschap.
Robert Ewing
Adviseur bij Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur
Robert is na zijn bachelor SGPL zijn master European Spatial Planning and Environmental Policy gestudeerd aan Cardiff University en een master Environment and Society Policy Radboud universiteit. Via GEO Foundation for Sustainability In and Trough Golf en een traineeschip bij Rijkswaterstaat werkt hij nu als adviseur bij RLi.
Linde Jehee
Adviseur Raad voor de leefomgeving en infrastructuur
Linde behaalde een bachelor SGPL met een minor Fysische Geografie, en vervolgens de master Urban Geography aan de Universiteit Utrecht (2017). Als onderdeel van het Rijkswaterstaat traineeship werkte zij bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de Beleidstafel Droogte. Daarna maakte ze de overstap naar de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur.
De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is het strategische adviescollege voor regering en parlement op het brede domein van duurzame ontwikkeling van de leefomgeving en infrastructuur. De raad is onafhankelijk en adviseert gevraagd en ongevraagd over langetermijnvraagstukken. Met een integrale benadering en advisering op strategisch niveau wil de raad bijdragen aan de verdieping en verbreding van het politiek en maatschappelijk debat en aan de kwaliteit van de besluitvorming.
Programma:
19.00 – 19.15 uur Ontvangst koffie/thee
19.15 – 19.30 uur Opening en korte inleiding door dr. Peter Pelzer, gespreksleider
19.30 – 20.10 uur Groepsgesprek met de sprekers over de verschillende vraagstukken rond het thema
20.10 – 20.15 uur Groepjes vormen
20.15 – 20.40 uur In kleine groepjes brainstormen over de verschillende vraagstukken en vragen formulieren voor de discussie
20.40 – 20.50 uur Korte pauze
20.50 – 21.30 uur Plenaire discussie deelnemers en deskundigen onder leiding van Peter Pelzer
21.30 – 22.00 uur Afsluiting met drankje