Skip to content

Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid

Over het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid

Als onderzoeker bij het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) lever je kennis aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het KiM verricht zelf onderzoek en gebruikt elders ontwikkelde kennis om ervoor te zorgen dat onze collega’s van IenW mobiliteitsbeleid kunnen ontwikkelen, uitvoeren en evalueren. Deze unieke eigenschap van het KiM werkproces noemen we het ritsen van kennis en beleid. Ons werk gaat van voetganger tot auto, van binnenvaartschip tot vliegtuig en alles wat daar tussen zit. Bij het KiM draag je bij aan actuele mobiliteitsvraagstukken die in Nederland spelen. Je bent een schakel tussen wetenschap, kennisorganisaties en IenW.

Wij onderzoeken allerlei vraagstukken rond mobiliteitsontwikkelingen en bereikbaarheid. Wat zijn de drivers achter mobiliteitsontwikkelingen? Hoe meet je bereikbaarheid? Wat is de waarde van bereikbaarheid, bijvoorbeeld afgezet tegen andere doelstellingen als veiligheid en duurzaamheid? Welke rol speelt rechtvaardigheid in bereikbaarheid?

Ook tal van duurzaamheids- en klimaatvraagstukken staan centraal in ons werk. Hoe kan de CO2 uitstoot van mobiliteit worden verminderd en hoe kunnen we onze infrastructuur aanpassen op extreme weersomstandigheden. Passen alle windmolens en zonneparken die nodig zijn voor mobiliteit wel in Nederland? Hoe kan de Rijksoverheid er voor dat meer mensen een elektrische auto kopen of leasen? En hoe kan de duurzaamheidstransitie in een internationaal opererende sector zoals de zeevaart worden versneld?

Het KiM speelt ook een actieve rol in de evaluatie van mobiliteitsmaatregelen. Hoe effectief en efficiënt zijn de maatregelen? Wat is de bijdrage van mobiliteit aan de welvaart van Nederland? Hoe neem je hierin de externe kosten van mobiliteit – zoals klimaatschade – mee?

Ben je geïnteresseerd in onze onderzoeken, of zoek je informatie voor een project of scriptie? Blader eens door onze publicaties!

Werken of stage lopen bij het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid

Bij het KiM ga je aan de gang met bovenstaande vraagstukken. Onze onderzoekers hebben verschillende achtergronden zoals energie- en milieuwetenschap, verkeerskunde, economie, sociale geografie, planologie, sociologie, wiskunde, psychologie en bestuurskunde. Samen zorgen wij dat IenW de goede kennis in huis heeft. Doe je graag maatschappelijk relevant onderzoek, dan is het KiM iets voor jou!

Wil jij bij ons werken? Bekijk hier dan de mogelijkheden! Ook hebben wij jaarlijks mogelijkheden voor studenten die op zoek zijn naar een stage of een afstudeeropdracht!