Ga naar de inhoud

Drs. F.J. Toppen

Drs. Fred Toppen is in verenigingsjaar 2021-2022 aangedragen als erelid van V.U.G.S. Dit vanwege zijn mooie prestaties tijdens zijn professionele carrière bij de Universiteit Utrecht en zijn betrokkenheid bij V.U.G.S.

Zo heeft Fred Toppen ervoor gezorgd, in samenwerking met Egbert van der Zee, dat het vak Geographical Information Systems (GIS) werd opgezet bij de Universiteit Utrecht. Zonder hem zou GIS nu niet zo groot zijn binnen het departement Sociale Geografie en Planologie als dat het nu is. Naast het opzetten van deze cursus heeft hij met zijn kennis veel bijgedragen aan het geografische vakgebied. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan. Binnen het onderwijs was zijn behulpzaamheid richting zijn studenten ook niet te missen.

Naast zijn werk als docent, heeft Fred Toppen zich ook op andere vlakken binnen de Universiteit Utrecht ingezet. Zo is hij van 2011 tot en met 2019 voorzitter geweest van de Universiteitsraad. Hierbij was Fred een voorvechter van de democratie en goede verhoudingen tussen docent en student. Over zijn actieve jaren als bestuurder en coördinator bij de Universiteit Utrecht heeft Anton Pijpers (sinds 2017 voorzitter van het College van Bestuur) het volgende gezegd:  “Zonder morren, anticiperend, en ook een beetje ongeduldig pakte hij vanzelf alles op wat dreigde te blijven liggen. Heel vaak zonder daar publiekelijk de credits voor te krijgen. Maar niemand heeft vergeefs een beroep op hem gedaan, en hij maakt in zijn inspanningen voor anderen geen onderscheid tussen studenten en hoogleraren. Eerlijk, integer en met veel inzet.”

Ook voor V.U.G.S. heeft Fred Toppen zich altijd enthousiast ingezet. Zo was hij vaak te vinden bij de Geocafés van V.U.G.S. en heeft hij meegedaan in docentenvoetbalteams. Hiermee trok hij continu vol enthousiasme andere docenten naar de activiteiten van V.U.G.S., waardoor ook zij betrokken bleven bij de vereniging.

Deze manier waarop Fred Toppen als docent en als bestuurder binnen de Universiteit Utrecht betrokkenheid met studenten hoog in het vaandel stak maakte dat de leden van V.U.G.S. hem een waardige kandidaat voor het erelidmaatschap achten.

Fred Toppen is op 1 december 2022 overleden.