Ga naar de inhoud

Lustrumboek: V.U.G.S. Vereeuwigd | Online bestellen

De geschiedenis van de eerste honderd jaar | Auteurs: o.a. Ben de Pater, Leo Paul, Michiel Purmer & Laurens Zwakhals

25,-

(excl. €4,95 verzendkosten)

Op voorraad (binnen 14 dagen verzonden)


Inkijkpagina’s

Ontmoet de auteurs

Staand v.l.n.r. Laurens Zwakhals, Inge van Geffen, Bart van Heijningen, Michiel Purmer en Leo Paul.
Hurkend v.l.n.r. Miguel van Zevenbergen, Donnie van Zuijlen en Lieke van Moûrik.
Niet op de foto: Ben de Pater.

Een eerste geschiedenis van de V.U.G.S. kon opgetekend worden in het boek ‘Wereldtijd’, het boek wat ter viering van het XVe lustrum in 1997 werd gemaakt. Toenmalige studenten Laurens Zwakhals en Michiel ‘Bertje’ Purmer hebben de verenigingsgeschiedenis destijds onderzocht. In het boek werden de ontdekkingen van de jaren ervoor aangevuld met extra literatuuronderzoek en interviews met oud-leden.
Inmiddels is er voor het XXe lustrum in 2022 weer ruimte vrij gemaakt om terug te kijken naar het verleden. Toen eenmaal het 100-jarig bestaan in zicht kwam, heeft Leo Paul de lustrumcommissie benaderd en een oproep gedaan aan de vereniging om nogmaals een boek uit te brengen. Het leek hem een mooie kans om de eerste 75 jaar aan te vullen en de laatste 25 jaar moesten uiteraard ook toegevoegd worden.
Een aantal studenten van nu, Inge van Geffen, Bart van Heijningen, Lieke van Moûrik, Miguel van Zevenbergen en Donnie van Zuijlen, zijn bezig geweest om de laatste 25 jaar te documenteren.
Om ervoor te zorgen dat het boek een samenhangend geheel werd, is er ook veel overlegd. Hierin was Leo Paul de onmisbare schakel tussen de V.U.G.S. van nu, Ben de Pater, diverse oud-leden en de schrijvers uit 1997. Er is regelmatig afgesproken tussen alle betrokken auteurs om er een zo goed mogelijk geheel van te maken. We konden ook gebruik maken van elkaars kennis over ieders tijd bij de vereniging.

Omschrijving

  • Bindwijze: hardcover
  • Eerste druk, september 2022
  • ISBN: 9789090364070

Na een jaar lang hard werken is het zo ver: het lustrumboek ‘V.U.G.S. Vereeuwigd: de geschiedenis van de eerste 100 jaar’ is op 20 september gepresenteerd in het Academiegebouw en daarmee vanaf nu verkrijgbaar!
In dit boek wordt de geschiedenis van de vereniging uitvoerig besproken, van het ontstaan van de vereniging tot de V.U.G.S. van vandaag de dag en alles daartussenin! Hiervoor is dankbaar gebruik gemaakt van het al bestaande boek ‘Wereldtijd’ dat verscheen ter ere van het 75-jarige bestaan van de vereniging, maar zijn er ook veel nieuwe vondsten boven tafel gekomen. Zo is het moresboek dat tot zo ongeveer 1948 gebruikt werd teruggevonden, is er veel nieuw beeldmateriaal toegevoegd en zijn er veel tradities en verhalen uitgeplozen. Waar is de eerste Buitex bijvoorbeeld naar toe gegaan? Hoe is de kerstster nou op de V.U.G.S.-kamer beland? En waar komt Disco Pogo eigenlijk vandaan?
Antwoorden op deze vragen, en natuurlijk nog veel meer, zijn terug te vinden in het 176-pagina tellende boek waar een diverse groep van auteurs aan heeft meegewerkt. Ten eerste heeft Ben de Pater de omstandigheden geschetst aan de Universiteit Utrecht waaronder de V.U.G.S. kon ontstaan en in samenwerking met Fred Hisschemöller een belangrijk nieuw inkijkje gegeven van V.U.G.S. tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ten tweede hebben Laurens Zwakhals, Michiel Purmer en Leo Paul de teksten van ‘Wereldtijd’ herzien en met zeer veel materiaal aangevuld. Tot slot heeft een groep huidige studenten (ook wel bekend als de ‘Lubstrum’) zich ontfermd over het onderzoeken en in kaart brengen van de laatste 25 jaar.
Al met al een uitgebreide geschiedenis van de mooiste studievereniging die er is, en daarom mag dit boek als (oud)V.U.G.S.-lid eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast!