Studiekeuze SGPL

Studenten door heel Nederland zetten zich in om anderen te helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Ook wij willen hier natuurlijk graag bij helpen! Wij zijn derde en vierde jaars studenten en helpen regelmatig met de bacheloropendagen en meeloopdagen. Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen alvast op een rijtje gezet. Heb je nog ander vragen over studeren of verenigingen? Dan kan je die naar ons mailen via vugs@uu.nl. Ook kan je een berichtje sturen via Facebook of Instagram. Als je meer informatie wilt over een andere studie kan je kijken op www.studievisie.nl, hier kan je in contact komen met studenten van verschillende studies.

Op dit moment is de universiteit druk bezig met het organiseren van online meeloopdagen. Als je daarover op de hoogte wil worden gehouden, kan je je aanmelden door te mailen naar student.sgpl.geo@uu.nl. Ook voor specifieke vragen en vragen over matching/toelating kan je het beste mailen naar dat adres.

Wat houdt de studie in?
Een goede uitleg is te vinden op de website van Universiteit Utrecht.
Sociaal geografen en planologen houden zich bezig met de inrichting van de ruimte om ons heen, de problemen en veranderingen die daarin plaatsvinden en de sturingsmechanismen om de ruimtelijke ontwikkeling te beïnvloeden. Wij bestuderen de maatschappelijke oorzaken en maatschappelijke effecten van die ruimtelijke ontwikkelingen.

Wat is het verschil tussen sociale geografie en planologie?
Deze twee zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Simpel uitgelegd gaat sociale geografie om hoe mensen in een ruimte met elkaar omgaan en planologie hoe je die ruimte in kan delen. Een sociaal geograaf doet onderzoek, welke een planoloog gebruikt om naar de toekomst te kijken en hier plannen voor te maken.

Hoe zit het met de man/vrouw verhouding?
Op onze studie is ongeveer 60% man en 40% vrouw.

Hoeveel contacturen zijn er?
Dit verschilt per vak dat je volgt! Je moet ongeveer uitgaan van 12 contacturen per week, maar dit kan dus meer of minder zijn. Ook bestaan onze vakken vooral uit onderzoek doen. Dit moet je doen in je eigen tijd en dus zelf inplannen. Wij vinden dit persoonlijk erg fijn, omdat je dan zelf de mogelijkheid hebt om je week in te plannen. Je bepaald zelf of je een dag langer op de universiteit met je groepje aan een opdracht wil werken, je een dag met vrienden wil afspreken of dat je twee dagen per week wilt werken.

Hoeveel studenten stromen elk jaar in?
Meestal rond de 200 studenten! Dat maakt ons de grootste bacheloropleiding Sociale Geografie en Planologie. Wel kunnen wij hierover zeggen dat je je niet voelt als één van de velen. Je werkt in kleinere werkgroepen en docenten noemen je al snel bij naam. Hierdoor is het een stuk makkelijker om ze aan te spreken. Studievereniging V.U.G.S. organiseert veel activiteiten waar docenten ook aan mee doen. Zo is er o.a. het Staf en Studenten Cabaret, Lenteavondvoetbaltoernooi en doet er elk jaar een docententeam mee aan de pubquizzen. Vorig jaar hebben zij deze zelfs gewonnen. Mede door deze activiteiten is het contact met de docenten erg informeel!

Wat is het verschil tussen Universiteit Utrecht en de andere steden?
Wij zijn geen experts, het beste kan je dit aan studenten van deze universiteiten zelf vragen! Je kan bijvoorbeeld even op de websites kijken of contact opnemen met hun studieverenigingen. Dit is echter wat wij hebben ervaren/gehoord:
Groningen: De studie is hier geheel in het Engels. Daarnaast is planologie hier een track waar je alle studiejaren geheel mee kan vullen. In Utrecht moet je altijd geografische vakken ernaast volgen.
Amsterdam: Deze studie lijkt misschien wel het meest op die van ons. Een verschil is dat ze in Amsterdam ze meer de nadruk leggen op onderzoek doen in de regio Amsterdam zelf.
Wageningen: De studie hier heet Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning. Dit zegt het al, sociale geografie komt hier eigenlijk niet aan bod. In de andere steden wordt er bij planologie vooral nadruk gelegd op het beleid en plannen maken, in Wageningen zijn ze meer ontwerpgericht. Hierbij hoort onder andere het intekenen van je plannen.
Nijmegen: Is meer gefocust op milieu en duurzaamheid. In Nijmegen heet de studie dan ook niet voor niks Sociale Geografie, Planologie en Milieu. Milieu is hier één van de drie tracks en is dus ook als rode draad te vinden in de rest van de studie.
Utrecht: Staat vooral bekend om haar keuzevrijheid (kijk bij de vraag over cursusaanbod). Na je eerste jaar bepaal je welke hoofdrichting je op wilt. Daarnaast is er een internationaal karakter, met veel mogelijkheden om naar het buitenland te gaan (denk aan excursies, reizen en studeren in het buitenland).

De introductieweek
In de eerste week van september begint de introductieweek (week 36). Deze week wordt georganiseerd door studievereniging V.U.G.S. Het programma overdag wordt afgewisseld met college’s en activiteiten. Elke avond is er ook een programma. In het weekend van 5 en 6 september kan je mee op het introductieweekend! Als je je inschrijft voor de studie, krijg je later een brief met waar en wanneer je verwacht wordt. De introductieweek kan je zien als een week waarin je op een leuke manier kennis kan maken met de studie, Utrecht en je studiegenootjes! De gehele week heb je twee ouderejaars mentoren die jou alle ins en outs zullen laten zien.

Wat voor verschillende richtingen zijn er allemaal?
Er zijn twee hoofdrichtingen, sociale geografie en planologie, maar binnen de sociale geografie zijn nog meer richtingen.
Zo heb je ontwikkelingsgeografie, economische geografie, transportgeografie, historische geografie, politieke geografie en stadsgeografie.

Wat voor dingen onderzoek je?
Een paar onderzoeken die wij hebben uitgevoerd tijdens onze studietijd:
– Omgevingsvisie voor Utrecht (hoe ziet Utrecht er in 2050 uit?)
– Invloed van toerisme rondom de kubuswoningen in Rotterdam
– Havengebied Cardiff na terugval kolen- en staalindustrie
– Uiting van politieke identiteit in Noord-Italië
– Nieuwe bedrijfslocatie voor Snowworld
– Invloed van klimaatverandering op de Great Barrier Reef
– Een nieuw ontwerp voor Utrecht Science Park
– South to North water transfer project in China

Hoe zit het met Engels in de studie?
Er zijn Engelstalige vakken die je kan volgen in de studie. Deze zijn in de cursuskalender schuingedrukt (zie de vraag keuzevrijheid). Je kan zelf bepalen of en hoeveel je van deze vakken vilt volgen. Bij een aantal vakken is de literatuur wel in het Engels. Veel onderzoeken worden immers in het Engels gedaan!

Kom je makkelijk aan een kamer?
Hier gaan we heel eerlijk in zijn, helaas niet. We hebben wel 1 tip: als je weet dat je in Utrecht wil studeren, schrijf je dan NU in bij sshxl.nl. Hier kan je relatief goedkoop (ongeveer €300,- per maand) en makkelijk een kamer vinden. Een kamer vinden gaat hier namelijk op basis van inschrijftijd. Je hebt hier ongeveer 1 jaar en 8 maanden inschrijftijd voor nodig, daarom is het belangrijk dat je dit zo vroeg mogelijk doet! Daarnaast is het opbouwen van contacten erg handig en is het slim om lid te worden van de verschillende Faceboek groepen.

Hoeveel keuzevrijheid is er?
Heel erg veel! Als je mailt naar student.sgpl.geo@uu.nl kan je vragen om de cursuskalender en om een voorbeeld van hoe je de drie jaar in kan delen. Veel mensen doen er echter langer over dan drie jaar. Dit omdat er zoveel keuzemogelijkheden zijn en dat niet allemaal past in drie jaar. Veel studenten kiezen voor een halfjaar in het buitenland studeren, een minor of een stage. Ook kan je ervoor kiezen om een bepaald vak van een andere studie te volgen.

Wat kan je worden as je bent afgestudeerd?
Heel erg veel! Je leert van allerlei verschillende gebieden iets en dat kan je bijna overal toepassen. De meeste afgestudeerde studenten belanden bij een overheid of een adviesbureau. Het beste kan je hiervoor even hier kijken.

Wat is de baankans?
De precieze getallen moesten we even opzoeken. Volgens een recent onderzoek vond 78% van de alumni die zijn afgestudeerd in de jaren 2016-2018 binnen drie maanden een baan.

Studievereniging V.U.G.S.
Zoals je ziet ben je op de website van studievereniging V.U.G.S., die hoort bij de studie Sociale Geografie en Planologie. Via ons kan je alle boeken voor de studie met korting bestellen. Daarnaast kan je op onze verenigingskamer gratis koffie en thee halen in je pauze of gezellig een spelletje komen doen. Ook organiseren we allerlei activiteiten waar je aan deel kan nemen! Zo hebben we reisjes, feesten, lezingen, excursies en sportactiviteiten. Deze worden georganiseerd door onze verschillende commissies, waar je je in de introductieweek voor in kan schrijven! Hopelijk zien we je snel tijdens de introductieweek of een van onze activiteiten!