Ga naar de inhoud

Studiekeuze SGPL

Studenten door heel Nederland zetten zich in om anderen te helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Ook wij willen hier natuurlijk graag bij helpen! Wij zijn derde en vierde jaars studenten en helpen regelmatig met de bacheloropendagen en meeloopdagen. Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen alvast op een rijtje gezet. Heb je nog ander vragen over studeren of verenigingen? Dan kan je die naar ons mailen via vugs@uu.nl. Ook kan je een berichtje sturen via Facebook of Instagram. Als je meer informatie wilt over een andere studie kan je kijken op www.studievisie.nl, hier kan je in contact komen met studenten van verschillende studies.

De Universiteit Utrecht organiseert door het jaar heen een aantal meeloopdagen. Deze zijn bedoeld als extra verdieping na de Bachelor Open Dagen. Als je hierover op de hoogte gehouden wil worden, kan je je aanmelden door hier te klikken. Voor overige vragen kan je een mail sturen naar student.sgpl.geo@uu.nl.

Deze twee zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Simpel uitgelegd gaat sociale geografie om hoe mensen in een ruimte met elkaar omgaan en planologie hoe je die ruimte in kan delen. Een sociaal geograaf doet onderzoek, dat een planoloog gebruikt om naar de toekomst te kijken en hier plannen voor te maken.

Op onze studie is ongeveer 60% man en 40% vrouw.

Dit verschilt per periode en per cursus. Je kan uitgaan van ongeveer 16 contacturen per week, maar dit kan dus meer of minder zijn. Veel vakken bestaan vooral uit onderzoek doen. Het uitvoeren van de onderzoeken, dus het verzamelen van literatuur, het doen van interviews of het uitvoeren van analyses, doe je grotendeels in je eigen tijd. Wij vinden dit persoonlijk erg fijn, omdat je dan zelf de mogelijkheid hebt om je week in te plannen. Je bepaalt zelf of je een dag lang op de universiteit met je groepje aan een opdracht wil werken, of dat je een dag met vrienden wil afspreken of dat je een paar uur per week aan je bijbaan wil besteden.

Meestal rond de 170 studenten! Dat maakt ons een grote bacheloropleiding Sociale Geografie en Planologie vergeleken met de andere steden. Wel kunnen wij hierover zeggen dat je je niet voelt als één van de velen. Je werkt in kleine werkgroepen en docenten kennen je al snel, waardoor het een stuk makkelijker is om ze aan te spreken. Studievereniging V.U.G.S. organiseert veel activiteiten waar docenten ook aan mee doen. Zo is er o.a. het Staf en Studenten Cabaret, Lenteavondvoetbaltoernooi en doet er elk jaar een docententeam mee aan de pubquizzen. Mede door deze activiteiten is het contact met de docenten erg informeel!

Wij zijn geen experts, het beste kan je dit aan studenten van deze universiteiten zelf vragen! Je kan bijvoorbeeld even op de websites kijken of contact opnemen met hun studieverenigingen. Dit is echter wat wij hebben ervaren/gehoord:

Groningen: De studie is hier geheel in het Engels. Daarnaast is planologie hier een track waar je alle studiejaren geheel mee kan vullen. In Utrecht zal je altijd geografische vakken ernaast volgen.

Amsterdam: Deze studie lijkt misschien wel het meest op die van ons. Een verschil is dat ze in Amsterdam ze meer de nadruk leggen op onderzoek doen in de regio Amsterdam zelf. Ook specialiseren ze hier in politieke geografie.

Wageningen: De studie hier heet Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning. Dit zegt het al, sociale geografie komt hier eigenlijk niet aan bod. In de andere steden wordt er bij planologie vooral nadruk gelegd op het beleid en plannen maken, in Wageningen zijn ze meer ontwerpgericht. Hierbij hoort onder andere het intekenen van je plannen.

Nijmegen: Is meer gefocust op milieu en duurzaamheid. In Nijmegen heet de studie dan ook niet voor niks Sociale Geografie, Planologie en Milieu. Milieu is hier één van de drie tracks en is dus ook als rode draad te vinden in de rest van de studie.

Utrecht: Staat vooral bekend om haar keuzevrijheid (kijk bij de vraag over cursusaanbod). Na je eerste jaar bepaal je welke hoofdrichting je op wilt. Daarnaast is er een internationaal karakter, met veel mogelijkheden om naar het buitenland te gaan (denk aan excursies, reizen en studeren in het buitenland).

In de eerste week van september begint de introductieweek (week 36). Deze week wordt georganiseerd door studievereniging V.U.G.S. Het programma overdag wordt afgewisseld met colleges en activiteiten. ’s Avonds zijn er kroegentochten, feesten en borrels om de stad en het studentenleven te ontdekken. In het weekend van 5 en 6 september kan je mee op het introductieweekend! Als je je inschrijft voor de studie, krijg je later een brief met waar en wanneer je verwacht wordt. De introductieweek kan je zien als een week waarin je op een leuke manier kennis kan maken met de studie, Utrecht en je studiegenootjes! De gehele week heb je twee ouderejaars mentoren die jou alle ins en outs zullen laten zien.

Er zijn twee hoofdrichtingen, sociale geografie en planologie, maar binnen de sociale geografie zijn nog meer richtingen. In je tweede jaar kies je een track: Migratie & mondiale ontwikkeling, Inclusieve steden, Innovatie & Duurzame regio’s en Planning van duurzame steden. Als je een track kiest, volg je een vak per periode van die track. Daarnaast kun je een keuzevak volgen. Wil je vast een idee krijgen van de vakken die je kan volgen? Bekijk de cursusplanner!

Een paar onderzoeken die wij hebben uitgevoerd tijdens onze studietijd:
– Omgevingsvisie voor Utrecht (hoe ziet Utrecht er in 2050 uit?)
– Invloed van toerisme rondom de kubuswoningen in Rotterdam
– Havengebied Cardiff na terugval kolen- en staalindustrie
– Uiting van politieke identiteit in Noord-Italië
– Nieuwe bedrijfslocatie voor Snowworld
– Invloed van klimaatverandering op de Great Barrier Reef
– Een nieuw ontwerp voor Utrecht Science Park
– South to North water transfer project in China

Er zijn Engelstalige vakken die je kan volgen in de studie. Deze zijn in de cursuskalender schuingedrukt. Je kan zelf bepalen of en hoeveel je van deze vakken wilt volgen. Bij een aantal vakken is de literatuur wel in het Engels. Veel onderzoeken worden immers in het Engels gedaan!

Utrecht is een hele populaire studentenstad, waardoor er helaas weinig kamers beschikbaar zijn. We hebben wel een paar tips. Allereerst is het belangrijk om aan je vrienden en netwerk te laten weten dat je een kamer zoekt. Via via maak je de grootste kans op een kamer of onderhuur. Daarnaast is het handig om je in te schrijven bij sshxl.nl. Hier kan je relatief goedkoop (ongeveer €400,- per maand) een kamer vinden. Een nadeel is dat het vinden van een kamer hier op basis van inschrijftijd gaat, wat betekent dat je op het moment ongeveer 2 tot 5 jaar inschrijftijd nodig hebt. Je kunt ook lid worden van de verschillende Facebook groepen of kijken op kamernet.nl.

Heel erg veel! Je leert van allerlei verschillende gebieden iets en dat kan je bijna overal toepassen. De meeste afgestudeerde studenten belanden bij een overheid of een adviesbureau.

De precieze getallen moesten we even opzoeken. Volgens een recent onderzoek vond 95% van de alumni die zijn afgestudeerd in de jaren 2018-2020 snel een baan.

Zoals je ziet ben je op de website van studievereniging V.U.G.S., die hoort bij de studie Sociale Geografie en Planologie. Via ons kan je alle boeken voor de studie met korting bestellen. Daarnaast kan je op onze verenigingskamer gratis koffie en thee halen in je pauze of gezellig een spelletje komen doen. Ook organiseren we allerlei activiteiten waar je aan deel kan nemen! Zo hebben we reisjes, feesten, lezingen, excursies en sportactiviteiten. Deze worden georganiseerd door onze verschillende commissies, waar je je in de introductieweek voor in kan schrijven! Hopelijk zien we je snel tijdens de introductieweek of een van onze activiteiten!